Peter Pussinen

Vilken gren var du aktiv i eller vilken uppgift hade du inom föreningen?

Jag tränade PF-04 i fotboll under ett antal år.

Vilken är ditt roligaste minne från HIK-tiden?

Det finns enormt många fina minnen från turneringar på olika orter i Sverige och här på Åland. Det största och bästa minnet som har etsat sig fast kommer dock från året vi i PF-
04 deltog i Alandia cup. Som ett lag från en liten förening såg våra idrottsliga chanser kanske inte ut att ligga på topp, men vi hade bestämt redan innan att vår huvudsakliga målsättning var att ha roligt. Den näst sista dagen av Alandia cup spelade vi mot ett på förhand sett överlägset motstånd som hade radat upp seger på seger innan matchen mot oss.

Före avspark den dagen gick vi laget runt där alla fick stiga fram och individuellt lova att göra sitt bästa för att hjälpa sina lagkamrater, och matchen slutade oavgjort 1–1 efter en heroisk kämpainsats utan dess like. Varenda spelare höll sitt löfte och alla i laget spelade en avgörande roll för utgången. Stoltheten lyste i såväl spelarnas som ledarnas och föräldrarnas ögon efter kampen.
Och det härligaste av allt var att vi var ett blandat pojk- och flicklag som stod för miraklet och tog vår enda poäng för
turneringen.

På bilden ser vi det glada 04 laget som deltog i Alandia cup som ett rent HIK lag för första gången på många år. Uppe från v Andreas Sjöblom, tränare, Tilde Gustavsson, Fredrik Österberg, Cassandra Eriksson, Elin Andersson, Roxana Stoia, Leo Eriksson, Teo Sjöblom, William Egenfelt och Peter Pussinen, tränare. Nere från v Amanda Eriksson, Jonas Hellström, Abbe Mattsson, Teodor Sjöblom, Elias Gatelin, Samuel Andersson och Edvin Christensen.

Vem har betytt mest för HIK:s verksamhet?

Jag har ingen lång historia inom föreningen och kan därav inte personligen lista gamla rävar som naturligtvis har betytt mycket för föreningen. Däremot vill jag lyfta fram två fantastiska kvinnor som har gjort ett enormt arbete för juniorfotbollen i HIK. Den första är ANNICA MATTSSON som har gjort ett superarbete med såväl pojkar som flickor genom åren. Hon har en förmåga att locka fram det allra bästa från djupet av fotbollsjuniorernas hjärtan när det kommer till matchsituationer. Hon är också en ytterst kompetent tränare med mycket hands on-erfarenhet som hon har fört vidare i flera generationers juniorer. Vi hade inte alltid samma uppfattning om allting under tiden som vi gick sida vid sida med PF-03 och PF-04, men efter ett tags stångande tror jag att vi bägge respekterade varandras åsikter och kunde samarbeta på ett fint sätt.

Kvinna nummer två som jag gärna vill ge en stor eloge till är CATRIN HÄGGBLOM som under mina år var en eldsjäl utan dess like. Hennes engagemang för fotbollen, för HIK och för juniorerna inspirerade. Det var också Catrin som pressade på och fick mig att ställa upp som tränare för HIK PF-04. Två kvinnor som, enligt min syn på saken, har betytt massor för föreningen och fotbollen.
Förutom att utveckla juniorerna och juniorarbetet har bägge två i allra högsta grad bidragit till att utveckla mig som juniortränare. Utan dem hade jag aldrig fått den stora äran att motta pokalen som årets tränare i HIK under mitt sista år i PF-04.

Vem eller vilka tycker du att vi borde lyfta fram under jubileumsåret?

Jag kan bara tala ur mitt perspektiv som juniorfotbollstränare och här är det oändligt viktigt att lyfta och hylla alla föräldrar, mor- och farföräldrar och andra anhöriga som genom åren har ställt upp
som chaufförer till träningar och till turneringar. De har skött markservicen och ställt upp med allt man har tillfrågat dem, utan dem vore det så gott som omöjligt att bedriva träningarna och juniorfotbollen som sådan. Stora hyllningar till alla dem!

På bilden ser vi en av alla föräldrar som har hjälp till genom åren. Lenita Österberg fixar maten till hungriga barn (och vuxna) som deltog i tillslagscamp på Hammarvallen. Så gott och uppskattat av alla deltagare och ledare.

 

Peter Pussinen

Övriga personer

Solveig Ahlqvist

När min dotter Ramona började spela fotboll 1978 så blev jag också involverad i föreningen. Jag har haft olika uppgifter. Jag var lagledare under flera

Läs mer »

Anne-Maj Mattsson

Mitt inträde i föreningen kom sig av att min blivande man Stig var aktiv fotbollsspelare i HIK när vi träffades. Först som supporter till A-laget,

Läs mer »

Malte Holmes

Malte Holmes började vara med i HIK ca 2009. Han har hållit på med fotboll, friidrott och innebandy. HIK erbjöd en trygg miljö där han

Läs mer »

Anders Granskog

Vad har HIK betytt för dig? För mig har HIK varit en stor del av mitt aktiva sportliv från tidigt 50-tal. Vi från Torp hade

Läs mer »

Wiktor Nummelin

Jag kom till Åland som 18-åring för att jobba ett år på lokalradion och kände knappt en människa förutom mormor och farfar och några kusiner.

Läs mer »

André Karring

André Karring heter jag, född på Åland men bott en del av min ungdom på fastlandet. Spelat fotboll i Hammarland senaste 8-10 åren. Till vardags

Läs mer »

Liam Petterson

Liam Pettersson är endast 17 år (fyller 18 senare i år) men har redan hunnit vara ledare i fem år! Liam är från Eckerö och

Läs mer »

Annea Forsström

Vad har HIK betytt för dig? HIK har betytt jättemycket för mig. Det började när jag gick i skola i mitten på 1960-talet och var

Läs mer »

Anki Johansson

Vad har HIK betytt för dig? Jag var aktiv fotbollsspelare i HIK under 1970-talet. Jag halkade in lite på ett bananskal. Min gudfar Johannes Byberg

Läs mer »

Catrin Häggblom

Jag har egentligen dubbla minnesbilder av HIK. Under min ungdomstid på 80-talet då jag lockades med i HIK flick- och damlag och sedan många år

Läs mer »

Kristoffer Eklund

Vad har HIK betytt för dig? HIK har varit, och är fortsättningsvis, en viktig social knytpunkt. Tycker fortfarande att det är lika roligt att åka

Läs mer »

Ramona Hilden

Vad har HIK betytt för dig? HIK betydde mycket för mig som barn och ungdom, jag fick möjligheten att spela fotboll från 7-8 års åldern

Läs mer »

Janne Hansson

När jag parkerar utanför Janne o Kicki Hanssons hus i Marsund är det första jag ser Janne som står i garaget och tränar på en

Läs mer »

Kjell Gestranius

Jag började i HIK helt enkelt för att våra pojkar Fredrik och Linus var intresserade av idrott, så även jag. I början som hjälp till

Läs mer »
Rulla till toppen