Malte Holmes

Malte Holmes började vara med i HIK ca 2009. Han har hållit på med fotboll, friidrott och innebandy. HIK erbjöd en trygg miljö där han kunde idrotta tillsammans med sina kompisar. Idrott har från första början varit en viktig del i Maltes liv. Han tycker om att vara aktiv, att röra på sig och tävlingsinstinkten är stark, det har den alltid varit. Han har som jag nämnde ovan varit aktiv inom flera olika grenar men för två år sedan bestämde han sig för att satsa på riktigt på innebandyn. Mer om det lite senare.

Första kontakten med innebandyn kom via Peter Forsström som då var fritidsledare i Hammarland. ”Peter var den som fick mig intresserad och som höll träningar direkt efter skolan”, säger Malte. Engagerade fritidsledare är viktigt när det gäller att introducera barn och ungdomar för olika idrotter. Det var väldigt roligt att vi dels kunde träna direkt efter skolan och att få göra det tillsammans med sina kompisar. Sedan spelade vi matcher på helgerna, vi var flera stycken som åkte tillsammans och hade skoj, inte bara på planen utan också utanför, vi blev väldigt sammansvetsade.

Friidrotten har varit lite mer inriktat på tävlingar. Malte tycker om att springa, både kortare och längre sträckor. Det går fort och han har vunnit flera lopp som han ställt upp i.

Också inom fotbollen utmärkte sig Malte genom sin spelintelligens, teknik och uthållighet. Han var allsidig och kunde spela på de flesta positioner. Han är född 2004 men har lika ofta spelat med de som var ett – två år äldre. I HIK var det tillsammans med kompisar från skolan. Malte bytte dock förening ganska tidigt och spelade ett par säsonger i IFF innan det blev IFK. Efter att ha spelat en turnering med Ålands distriktslag blev han kallad på landslagsläger till Eerikkilä. Det var häftiga upplevelser. ”Jag var väldigt nervös och satte kanske onödigt stor press på mig själv”. Men samtidigt spelade jag väldigt bra och är stolt över min insats. Så jag presterar bra under press”, konstaterar Malte. Jag lärde mig mycket av att få spela med så bra spelare och kunde känna att jag utvecklades.

Men nu är det innebandy till 100 procent för Malte. Förra hösten flyttade han till Uppsala för att studera vid Celciusskolan som är ett idrottsgymnasium som erbjuder många olika idrotter. För att bli antagen till sin idrott måste man delta i antagningsprov. Av ca 100 sökande så antogs 16 elever, 8 tjejer och 8 killar och Malte var en av dessa åtta killar! Att flytta hemifrån och behöva ta ansvar för allt från mat, städning, tvätt osc är ett stort steg för vilken 16 åring som helst. Jag har nog inte riktigt landat i allt ännu säger Malte, men jag trivs väldigt bra. Han bor i ett korridorboende och ska nu till hösten byta rum så att han får bo vägg i vägg med en kompis. Vi hjälps åt men studierna och maten och kan stötta varandra. Det är bra att ha någon att prata med som är i samma situation.

I Uppsala finns tre stora innebandyföreningar: Storvreta, Sirius och Hagunda. I fjol spelade Malte i Sirius men har nu bytt till Hagunda. Jag har kommit in jättebra i det laget, säger Malte. Flera av spelarna går i samma skola som jag. Jag känner att jag redan fått stort förtroende och kommer att spela med deras lag i juniorallsvenskan (JAS). Det är 03 och yngre så jag har ett år till på mig att bygga upp mig fysiskt så att jag blir starkare och snabbare.

Dessutom har Hagunda ett samarbete med ett seniorlag som spelar i division tre så det gör att jag även kan få chansen att testa på seniorinnebandy parallellt, vilket ger mig mer erfarenhet. Inte så att jag är med varje match men nu och då. Största skillnaden mellan JAS och seniorserierna är fysiken, även om det kan smälla på bra i hörnen i JAS också.

Skolan är ett idrottsgymnasium. Malte går den naturvetenskapliga inriktningen. Det är träning varje vardagsmorgon, ett taktikpass, ett fyspass och tre pass inriktade på spel per vecka. Maltes boende är endast fem minuter med cykel från den stora IFU hallen. I den hallen finns det fem innebandyplaner och de kör morgonträningarna i A-hallen där storklubbarnas A-lag spelar sina matcher. Det är en otroligt inspirerande miljö. Sedan är det bara fem minuter med cykel till skolan så omgivningen är väl anpassad för studier och träning. Jag hoppas att fler kan bli inspirerade att testa på även gymnasiestudier utanför Åland. Maltes föräldrar Jan och Lotta har alltid varit ett stort stöd och det betyder väldigt mycket för Malte.

Malte planerar sitt liv utifrån innebandyn, först placerar han in träningar och matcher i kalendern sedan övrigt, om det finns utrymme. Han hoppas förstås nå långt inom innebandyn även om han vet att det kan vara tufft att försörja sig enbart som innebandyspelare. Hans dröm är att få spela i den Svenska superligan (SSL). Han ser framemot att inom några veckor åka tillbaka till Uppsala för ett nytt skolår och trots att han stortrivs på studieorten är det alltid en trygghet att komma hem till Åland och familjen. Där kan han stressa ner, samla energi och fixa matlådor förstås ?.

Jag minns när jag gjorde min första match med HIKs herrlag i Ålandsserien, det var stort för mig Jag gick i nian då och hade spelat ett par säsonger med JIK för att de hade dåligt med gäng. Men när Thony Danielsson frågade mig om jag inte ville komma med i HIK var det inget svårt beslut. Och trots att jag var betydligt yngre än alla de övriga spelarna och de var ett ganska tight gäng redan så kom jag snabbt med i gänget och blev bra omhändertagen.

Malte vill lyfta fram några personer i HIK som han tycket ha betytt mycket för honom. Som tidigare nämnts var Peter Forsström den som introducerade honom till innebandyn. Thony Danielsson och övriga i HIK innebandyn. Catrin Häggblom som gjort ett stort jobb i föreningen och alla föräldrar som ställt upp som tränare och ledare. Utan dem hade det inte funnits förutsättningar att idrotta i hemkommunen. Sedan vill han också lyfta fram en person som har haft stor inverkan på hans personliga utveckling: tillslagsexperten Eija Feodoroff. Eija är så enormt kunnig inom sitt område och kunde verkligen hjälpa mig med min tillslagsteknik. Dessutom är hon en fantastisk person och höjde mitt självförtroende. Tänk att hon kom till oss i HIK, hon som tränar världsstjärnor och anlitas av landslag i olika länder, bara det är ganska overklig tanke, säger Malte och ler. Han har också varit inbjuden till specialcamper med Eija. Han blev inbjuden inte bara för att han hade en mycket bra teknik utan också för sin personlighet.

Ålands Innebandyförbund delar varje säsong ut en utmärkelse som benämns som årets specialpris. Detta pris delas ut till något eller någon som har utmärkt sig på något sätt som är värd att uppmärksammas men som kanske inte går att placera in under någon av de övriga kategorierna. 2021 gick det priset till Malte för hans satsning på innebandyn.

När vi är klara med intervjun på Hammarvallen, springer Malte hem, det är bara 12 km! Lite uppvärmning innan han ska springa Bomarsund Trail run med sin syster.

Från föreningens sida vill vi önska Malte stort lycka till i fortsättningen! Det är väldigt roligt att se den glädje han utstrålar när han pratar om sin satsning.
Han verkar ha hittat rätt.
#HIK80år //Annica

Övriga personer

Anne-Maj Mattsson

Mitt inträde i föreningen kom sig av att min blivande man Stig var aktiv fotbollsspelare i HIK när vi träffades. Först som supporter till A-laget,

Läs mer »

Kristoffer Eklund

Vad har HIK betytt för dig? HIK har varit, och är fortsättningsvis, en viktig social knytpunkt. Tycker fortfarande att det är lika roligt att åka

Läs mer »

Liam Petterson

Liam Pettersson är endast 17 år (fyller 18 senare i år) men har redan hunnit vara ledare i fem år! Liam är från Eckerö och

Läs mer »

Solveig Ahlqvist

När min dotter Ramona började spela fotboll 1978 så blev jag också involverad i föreningen. Jag har haft olika uppgifter. Jag var lagledare under flera

Läs mer »

Peter Pussinen

Vilken gren var du aktiv i eller vilken uppgift hade du inom föreningen? Jag tränade PF-04 i fotboll under ett antal år. Vilken är ditt

Läs mer »

Anders Granskog

Vad har HIK betytt för dig? För mig har HIK varit en stor del av mitt aktiva sportliv från tidigt 50-tal. Vi från Torp hade

Läs mer »

Kjell Gestranius

Jag började i HIK helt enkelt för att våra pojkar Fredrik och Linus var intresserade av idrott, så även jag. I början som hjälp till

Läs mer »

Janne Hansson

När jag parkerar utanför Janne o Kicki Hanssons hus i Marsund är det första jag ser Janne som står i garaget och tränar på en

Läs mer »

Wiktor Nummelin

Jag kom till Åland som 18-åring för att jobba ett år på lokalradion och kände knappt en människa förutom mormor och farfar och några kusiner.

Läs mer »

Anki Johansson

Vad har HIK betytt för dig? Jag var aktiv fotbollsspelare i HIK under 1970-talet. Jag halkade in lite på ett bananskal. Min gudfar Johannes Byberg

Läs mer »

Ramona Hilden

Vad har HIK betytt för dig? HIK betydde mycket för mig som barn och ungdom, jag fick möjligheten att spela fotboll från 7-8 års åldern

Läs mer »

Catrin Häggblom

Jag har egentligen dubbla minnesbilder av HIK. Under min ungdomstid på 80-talet då jag lockades med i HIK flick- och damlag och sedan många år

Läs mer »

Annea Forsström

Vad har HIK betytt för dig? HIK har betytt jättemycket för mig. Det började när jag gick i skola i mitten på 1960-talet och var

Läs mer »

André Karring

André Karring heter jag, född på Åland men bott en del av min ungdom på fastlandet. Spelat fotboll i Hammarland senaste 8-10 åren. Till vardags

Läs mer »
Rulla till toppen